רדיו 5LIVE פייב לייב

רחלי רושגולד על התמודדות החרדים עם עבירות מין: "מהפכה עצומה"

רושגולד, מייסדת תנועת 'לא תשתוק' וחברת היגוי בעמותת מגן, שיתפה בפצע האישי שלה, שהוביל אותה לייצר שינוי של ממש בתפיסת החברה החרדית כלפי נפגעות ונפגעי עבירות מין • על יהודה משי זהב: "מפלצת חסרת גבולות"
כרמית ונטורה ורחלי רושגולד באולפן 5LIVE

רחלי רושגולד מוכרת לרבים מאיתנו כמי שהציבה את הזרקור כלפי עבירות המין של יהודה משי זהב. בעברה, מקרה קשה של תקיפה מינית כשהייתה בת 9 בלבד. לאורך השנים הצליחה לעבור מסע עצמי מרשים של התמודדות עם האשמה העצמית, לפגוש את התוקף שלה ולסגור מעגל. בשנים האחרונות היא מניעה מהפכה של ממש בהתמודדות של הציבור החרדי כולו עם עבירות מין, ובהנחלת הידע והכלים שרכשה לאורך השנים, על בשרה, גם לדורות הבאים. "אני חושבת שהעזרה הזו שאני עוזרת לאחרים עוזרת גם לי", אמרה.

בשיחה עם כרמית ונטורה ברצועת הפודקאסטים של רדיו 5LIVE, שיתפה במהפך שהתחיל בייסודו של עמוד פייסבוק בשם "לא תשתוק", ובהמשך לעמותת מגן, שהיא מרכז סיוע לכל דבר ועניין, המתמקד בציבור החרדי. "אחרי האביב הערבי הגיע גם האביב החרדי", סיפרה, "החלטנו לפתוח עמוד פייסבוק ולתת במה, שם ומענה לפגיעות מיניות במגזר החרדי. אנחנו נותנים מענה לכולם, אבל רגישים ויודעים לתת מענה מותאם למגזר החרדי. במשך שנות הפעילות שלנו התחוללה מהפכה עצומה – זה כבר לא משהו שלא מדברים עליו. אני בטוחה שעדיין יש בקצה תתי־קבוצות בתוך המגזר החרדי ששם עדיין הזמן עצר מלכת, אבל יש תקווה מאוד גדולה שהשינוי יתרחש גם שם".

על ההתמודדות האישית שלה, שיתפה: "מהרגע הראשון היה לי מאוד מפחיד. אני זוכרת פחד גדול מהתוקף עצמו ומהסיטואציה. לא היה לי מושג למי לפנות. לאורך שנים קדימה מלווה אותך תחושת אשמה – שאולי היה לך חלק בזה – ורק במהלך טיפול פסיכולוגי עמוק הצלחתי להיפרד מחלק מהתחושות האלה".

חשיפת המעשים של יהודה משי זהב יצאה דיסוננס בין דמותו המוכרת לציבור הרחב ולמגזר החרדי כאיש חסד, העומד בראש ארגון זק"א, ובין מעשיו במחשכים. רושגולד, חסידת גור לשעבר, תיארה את משי זהב כ"מפלצת חסרת גבולות. שנים ידענו על המעללים שלו וחיכינו שיהיה מי שירים את הכפפה, יאזור אומץ וייצא עם זה לתקשורת או למשטרה".

"לצערי", הוסיפה, "אני רוצה להגיד כאן לכל ההורים שפוגעים הם לא מפלצת עם 2 קרניים – הם אנשים נחמדים שנראים טובים. תאמיני לי שגם את בתור אמא לא מפחדת מהם. יותר מ־80 אחוז מהפגיעות מתרחשות על ידי מישהו שמוכר לילד".

המפגש עם הפוגע: "אני בת מזל"

לפני חודשים ספורים עשתה רושגולד מעשה אמיץ ובחרה לפנות אל מי שתקף אותה מינית בילדותה. התוקף נעתר לבקשתה והשניים נפגשו. "המקום שלי, של לשבת מולו ולשמוע אותו מתחנן ומבקש סליחה – זו פריבילגיה. אני בת מזל שהפוגע שלי, כשפניתי אליו, אמר לי מילים שלא חלמתי שאשמע. הוא אמר 'אין יום שאני לא מצטער על מה שעשיתי'. זה נתן לי המון כוח ואפשרות לריפוי מסוים. כשהוא הודה ולקח אחריות, זה עשה לי מאוד מאוד טוב. זה בוודאי לא פתר הכול, אבל עצם השיח איתו עשה הרבה מאוד טוב".

רושגולד הוסיפה: "אני לא יודעת אם אפשר לסלוח, אבל אני חושבת שאנחנו ראויים לבקשת סליחה. אם הייתי יכולה להגיד משהו לכל מי שפגע, הייתי אומרת להם לנסות לקחת אחריות, לבקש סליחה ולהתנצל – הלוואי שרבים יעשו את זה".

כיצד נשמעות הרצאות של רושגולד, בין השאר כלפי קהל צעיר? ואיך נוכל אנחנו, בתוך הבית, לשוחח עם הילדים שלנו על הנושאים הרגישים והחשובים האלה? האזינו כאן לשיחה המלאה.

שתפו אותנו: